Yhtiörakenteita suunnitellessa kannattaa ottaa huomioon mahdollisuus holdingyhtiön perustamisesta. Holdingyhtiö mahdollistaa huojennettujen osinkojen noston omistajalle eli verosuunnittelun näkökulmasta yhtiörakenteella on etunsa. Ansiotulojen verotus kasvaa tulojen noustessa progressiivisesti. Pääomatulona Holdingyhtiöstä nostettujen osinkojen verotus toimii eri tavoin. Listaamattomien yhtiöiden osinkoverotus on varallisuudesta riippuvaa. Mitä varakkaampi yhtiö on, sitä enemmän voi jakaa huojennettuja osinkoja omistajalle. (Raeste 2023).
Holdingyhtiö on eräs konsernirakenteen muoto, jossa liiketoimintaa harjoittavan yhtiön omistaa yksi tai useampi holdingyhtiö. Yhtiön osingot maksetaan holdingyhtiöön, ja tahtoessaan holdingyhtiön osakas voi jakaa ne itselleen henkilökohtaiseen käyttöön. Kun yhtiötä ei ole listattu pörssiin, osinkoja ei veroteta holdingyhtiössä, vaan vasta kun ne maksetaan osakkaalle. Riskejä on mahdollista hajauttaa perustamalla emoyhtiön rinnalle tytäryhtiöitä. Konsernissa jokainen yhtiö toimii omana erillisenä yhtiönään ja vastaa toiminnastaan. Liiketoiminnallisesta yhtiöstä voidaan siirtää ylimääräinen pääoma holdingyhtiöön riskien vähentämiseksi. (Airaksinen 2023).
Holdingyhtiö eli hallintayhtiö on osakeyhtiö, joka omistaa passiivisesti yhden tai useamman yhtiön osakkeita. Holdingyhtiöitä voidaan perustaa erilaisista syistä. Yksi syy perustaa holdingyhtiö, on käyttää sitä ikään kuin säästölippaana. Tällöin holdingyhtiöön siirretään varallisuutta, jota ei tarvita yhtiön aktiivisessa toiminnassa. Holdingyhtiön omistaja saa päätösvaltaa varojen käytöstä ja voi tilanteen mukaan harkita sijoittaako varoja holdingyhtiössä, kerryttääkö varoja holdingyhtiön tilille vai jakaako niitä itselleen osinkoina. (Airaksinen 2023).
Holdingyhtiö perustetaan osakkeiden omistusta ja hallintaa varten. Holdingyhtiö ei harjoita varsinaista liiketoimintaa, vaan toiminta perustuu toisen osakeyhtiön osakkeiden omistukseen. Passiivista arvopapereiden omistamista ei verottajan mukaan pidetä elinkeinotoimintana. (Hartikainen 2022). Se voi tuoda verotuksellisia etuja verrattuna suoraan omistukseen. Osinkojen verotus on huomattavasti kevyempää kuin ansiotuloverotus. Pääomatulon nostaminen on näin palkan nostamista kannattavampaa.
Holdingyhtiö perustetaan kuten osakeyhtiö yleensä. Ennen perustamista on hyvä arvioida kokonaistilanteen kustannukset ja edut. Holdingyhtiö on mahdollista toteuttaa esimerkiksi osakekaupoilla, osakevaihdoilla tai liiketoimintasiirron kautta. (Hartikainen 2022).
Omistuksen siirtäminen holdingyhtiölle on kannattavinta tilanteessa, jossa omistus merkitään suoraan holdingyhtiölle eikä henkilölle osakkaana, sillä silloin vältytään veroseuraamuksilta omistuksen siirrosta henkilökohtaisesta omistuksesta holdingyhtiöön. Yrityskaupan ja yrityksen perustamisen yhteydessä tämä on tavallista. (Airaksinen 2023).
Listaamattomien varallisten yhtiöiden verotus mahdollistaa kaikille osakkaille 150 000 euroa kevyesti verotettavaa osinkotuloa vuodessa. Holdingyhtiön avulla voi käytännössä nostaa pääomatuloa vuosittain osinkoina 8 %:n verotuksella aina 150 000 euroon asti. Holdingyhtiön nettovarallisuuteen on mahdollista liittää omaa omaisuutta kuten auto tai osakekirjat. (Arvela 2015).
Holdingyhtiö voidaan perustaa myös liiketoiminnallisen yhtiön henkilöstön sitouttamisen tarpeisiin. Näin on mahdollista sitouttaa avainhenkilöitä osaksi yhtiön omistajia. Henkilöstölle suunnatun osakeannin kautta yhtiö voi tarjota henkilökunnalle tai osalle henkilökuntaa etuoikeuden ostaa osakkeita. Tällöin usein osakkeen merkintähinta on käypää arvoa alhaisempi tai osakkeita tarjotaan jopa ilmaiseksi. (Airaksinen 2023).
Kirjoittaja Anni Pellikka
LÄHTEET
Arvela, H. 2015. Pieni veronkierto opas. Viitattu 28.8.2023. Saatavissa https://hannaarvela.files.wordpress.com/2015/03/pvo.pdf
Leskinen, S. 2017. Holding-yhtiö. Viitattu 28.8.2023. Saatavissa www.sijoitusyhtio.net/holding-yhtio-alku/holding-yhtio
Raeste, J-P. 2023. Natalia Salmelan suorasukainen lause paljasti verotuksen ydinongelman. Helsingin Sanomat. Viitattu 12.9.2023. Saatavissa www.hs.fi/talous/art-2000009842401.html
Opinnäytteet
Airaksinen, N. 2023. Holdingyhtiö osana perintösuunnittelua. AMK-opinnäytetyö. Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Tradenomin tutkinto. Helsinki. Viitattu 28.8.2023. Saatavissa www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/793032/Airaksinen_Noora.pdf.?sequence=2&isAllowed=y
Hartikainen, H. 2022. Osakeomistukset holdingyhtiössä. AMK-opinnäytetyö. Haaga-Helia ammattikorkeakoulu, Tradenomin tutkinto. Helsinki. Viitattu 28.8.2023. Saatavissa www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/744321/Hartikainen_Heidi.pdf?sequence=2&isAllowed=y
Julkaistu 26.9.2023