top of page

Voiko tehokasta hallitusta olla ilman ulkopuolisia hallitusammattilaisia?

Hallituspartnerit-verkosto edistää pk-yritysten ammattitaitoista hallitustyötä välittämällä yrityksiin kokeneita ja sitoutuneita hallitusjäseniä ja kehittämällä jäsentensä hallitusosaamista.

Yrittäjän tarvitsee vain lähettää sähköposti tai soittaa puhelu saadakseen Hallituspartnerien apua. Haasteena on kuitenkin edelleen se, kuinka hyvin palvelumme ovat löydettävissä, ja kuinka helposti lähestyttäviä ne ovat. Monilla yrittäjillä on niin kiire sekä taipumus puurtaa yksin, että ulkopuolisen hallitusammattilaisen etsimiseen ei jää aikaa. Yrittäjäjärjestöjen ja KEHPA-ihmisten tulisi tuntea palvelumme paremmin, ja jokaisen yrittäjän tulisi tietää, mistä voi löytää apua pitkäaikaiseen kehittämiseen. Tällaisiin tarpeisiin ei kannata palkata satunnaisia konsultteja.


Hallituspartnerit voisivat nykyistä enemmän tuoda esiin osaamistaan. Alueelliset erot ovat kuitenkin merkittäviä; toisilla alueilla toimintamme tunnetaan paremmin, kun taas esimerkiksi Etelä-Karjalassa se tunnetaan heikommin. Hallitusammattilaisten tausta ja osaaminen eivät aina nouse riittävästi esiin. Tämä voitaisiin ratkaista lisäämällä verkkosivuille erityinen "hallitustyöskentelyn CV", josta ilmenee LinkedIn-profiilin ja työkokemuksen lisäksi hallitusosaaminen ja -profiili. Omistajien ja yrittäjien tulisi tällaisen CV:n perusteella pystyä hahmottamaan, mitä etuja hallitusammattilainen voisi heti tuoda heidän käyttöönsä.


Pelkkä CV ei kuitenkaan riitä kuvaamaan henkilöiden persoonallisuutta, joten oman hallitusjäsenen valintaprosessissa on tärkeää varata riittävästi aikaa haastatteluille. On olennaista, että henkilökemiat kohtaavat, jotta hallitustyöskentelystä ei tule pakkopullaa ja yhteistyö sujuu.


Yrittäjät eivät valitettavan usein tiedä, ketkä voisivat tarjota heille apua. Hallituspartnereiden lisäksi arvokasta työtä tekevät esimerkiksi yrityskummit ja muutamat yritykset. Kaupunkien kehityspalveluiden asiantuntijoiden tulisi panostaa enemmän näiden mahdollisuuksien markkinointiin. Jos ulkopuolisten hallituksen jäsenten, neuvonantajien ja kummien merkitys yrityksen kasvulle ymmärrettäisiin laajemmin, se nähtäisiin arvokkaana. Pirkanmaan yrityskummien vaikuttavuustutkimuksen mukaan niissä yrityksissä, joissa on ulkopuolisia hallitusammattilaisia, liikevaihto kasvoi 90 %, henkilöstömäärä kasvoi 65 % ja tulos nelinkertaistui viiden vuoden aikana. Vertauksena voisi miettiä, kuinka monessa liigajoukkueessa, saati NHL-tiimissä, on pelkästään paikallisia pelaajia? Ulkopuoliset vahvistukset ovat aina tarpeen.


Hallitusammattilaisen valintaprosessin ei tulisi olla liian hankala. Usein yrittäjällä on akuutti tarve siinä vaiheessa, kun hän ottaa yhteyttä, ja sopiva kumppani pitäisi löytyä helposti ja nopeasti ilman pitkällistä prosessia. Hallituspartnereiden valtakunnallinen hakuprosessi toimii tässä tehokkaasti. Nykyisin myös etätyöskentely on täysin mahdollista hallitustyöskentelyssä, ja joskus se voi olla jopa suotavaa; parhaat osaajat voivat löytyä toiselta paikkakunnalta.


On tärkeää välttää valitsemasta hallitukseen itseään muistuttavia henkilöitä. Usein meillä on taipumus valita samanlaisia tai samanmielisiä ihmisiä, mutta tässä piilee riski. Jos hallituksen jäsenellä on sama toimialaosaaminen ja kokemus kuin muilla, mitä lisäarvoa hän tuo? Erilaisuus ja uudet näkemykset ovat usein välttämättömiä, jos toimintaa halutaan uudistaa. Joskus voi toki olla tarpeen "ostaa pois kilpailijan tähtisentteri", joka tunnetaan ja tiedetään hyväksi, mutta se on vain yksi vaihtoehto.


Milloin yritys tarvitsee ulkopuolisen hallituksen jäsenen? Vastaus on - aina, kun se vain on mahdollista. Yksinyrittäjä tarvitsee keskustelukumppania, uusia ajatuksia ja kokemusta. Startup-yritys kaipaa verkostoja ja kokemusta esimerkiksi rahoituksen hankkimisesta tai liiketoiminnan laajentamisesta (ns. smart money). Hallitusammattilainen voi tuoda mukanaan juuri sen puuttuvan osaamisen tai kokemuksen, jota yritys tarvitsee kasvaakseen.


Lue lisää MORENI Advisory Boardmiten voit täydentää hallitusosaamista nopeasti ja vaivattomasti.


Kirjoittanut

Kari Hämeenaho

Yrittäjä, hallituspartneri ja EKHP:n hallituksen jäsen


Julkaistu 10.9.2024

Comments


bottom of page